Här har vi samlat information om vad man behöver veta om att tvätta kläder. Vad alla tvättsymboler betyder, hur man tvättar olika typer av tyg och en guide om fläckborttagning.

Tvätta sängkäder

Att tvätta sängkläder är något av ett projekt. De vanliga textilierna lakan, örngott mm. är den enkla delen. De mesta går att köra i högre temperatur och den nödvändiga informationen hittar du på tvättlappen. Torkningen går utmärkt att göra i tumlaren eller på en torkställning. Lite krångligare är det att tvätta de övriga delarna bäddmadrass, kudde, madrass och täcke. Det kräver lite mer planering och arbete men är minst lika viktigt. Förutom den vanliga smutsen är våra sängar perfekta miljöer för kvalster. Kvalster är mikroskopiskt små djur tillhörande spindelssläktet. De trivs bäst i en rumstemperad miljö och lever på biologiska rester t.ex. hudavlagringar från människan. Förutom det otrevliga i tanken att dela säng med miljontals smådjur kan kvalster orsaka allergier.


Tvätta sängkläder - Kvalster och tvätt

Hur läskigt det än låter med kvalster behöver du inte tvätta kuddar och täcke hela tiden. Använder du örngott och lakan håller du den värsta smutsen i schack och dina textilier fräscha. Du kommer långt genom att vädra, hänga ut och piska. Det mesta går att tvätta på hög temperatur. Då mycket är vitt går det att använda tvättmedel med blekande egenskaper. Torktumling bör dock ske på lägre temperatur. För att dunet inte ska klumpa sig i ena hörnet eller förlora sin spänst kan du slänga in ett par tennisbollar i maskinen. Många kuddar och täcken har en förmåga att "läcka" en del dun. Det kan då vara en god idé att använda tvättpåse för att skydda maskinen. Var noga med att få dunet helt torrt. Annars finns det risk för mögel.


Tvätt av bäddmadrass och mangling av lakan

En bäddmadrass går också att hålla fräsch genom att hängas ut, piskas och vädras. De flesta går att trycka in i maskin och tvätta på vanligt sätt men det finns undantag. En del bäddmadrasser går ej att tvätta enligt tvättlappen. Tipset är att undvika denna typ av madrass. Om du ändå har köpt sådan och vill tvätta den sker det på egen risk. Kör på låg temperatur för att undvika krympning. Många bäddmadrasser är försedda med dragkedja för att tyget ska kunna avlägsnas. Det blir givetvis mycket enklare vid tvätt.

Sängkläder är oftast lätta att både tvätta och torka. Däremot kan de vara krångligare att arbeta med efteråt. Självklart går det att ta lakanen direkt ur torktumlaren bädda men då mister man den trevliga känslan av manglade lakan. För att textilierna ska behålla strukturen och få en skön känsla behöver de alltid manglas. Om du ska mangla dina sängkläder är det viktigt att de inte är helt torra. Mangla textilierna smått fuktiga och lägg fram för att torka.


annons
En sida om om: Tvättsymboler | Fläckborttagning | Tvättråd | Skötselråd | Hur man tvättar kläder | Tvättmedel | Tvättmaskiner