Här har vi samlat information om vad man behöver veta om att tvätta kläder. Vad alla tvättsymboler betyder, hur man tvättar olika typer av tyg och en guide om fläckborttagning.

Tvättmedel

Tvättmedlet för hushållsbruk såg dagens så sent som 1907. De första tvättmedlen tillverkades av animaliska och vegetabiliska oljor men ersattes under 50-talet av syntetiska varianter. I äldre tider var tvättmedlet som användes tvålflingor. Idag finns det tvättmedel i alla möjliga former t.ex. flytande, gel, tabletter, flingor och pulverform. Vilken variant som är bäst för dig beror på ditt tvättbehov och din tvättmaskin. En stor fördel med flytande tvättmedel är att det går att använda till att förbehandla fläckar innan plagget stoppas in i tvättmaskinen.

Förutom formen har tvättmedel två viktiga huvudgrupper kulör- och vittvätt. Den avgörande skillnaden är att medlet för vittvätt innehåller blekmedel. Var försiktig och blanda inte ihop de två. Använder du vittvättmedel på färgade plagg kan en del av färgen försvinna.


tvättmedel

Tvättmedel och eksem / klåda

Diagnosen definieras som en ärftlig, En del personer upplever besvär av vissa sorters tvättmedel. I vissa fall kan det ge irriterad hur och allergiska reaktioner. Det som händer är att rester från tvättmedlet ligger kvar i tyget och förs över till huden. Det vanligtvis ger besvär är färgämnen, parfymer och blekmedel. För de som har problem med tvättmedelsallergi finns det alternativa produkter att köpa. Tänk på att det även kan uppstå hudirritation om tvätten inte blivit ordentligt eftersköljd. Tvättmedelsrester hamnar då på kroppen och kan reagera med svett vilket ger kraftig klåda och röd hud. Överlag kan många slippa sina besvär med irriterad hud genom att använda programmet "extra sköljning".


Att välja och köpa rätt sorts tvättmedel

Det finns ett oräkneligt antal produkter på tvättmedelsmarknaden. De olika säljargument som kan framföras är exempelvis bevarar färger, med parfym, allergifritt, ekologisk, ekonomiskt osv. Tyvärr går det inte alltid att lita på vad tillverkaren har att säga om sin produkt. Förpackningarnas utformning är noggrant uträknade för att locka till köp. Du som konsument måste funderar över vilka behov du har, vilka krav du vill ställa på produktet och försäkra dig om att varan håller det som förpackningen lovar. Enda sättet att göra det är genom att vara observant. Är varan verkligen så billig som det sägs? Stämmer det att varan är ekologisk och nedbrytbar. Det är svårt att hitta ett facit genom denna djungel utan det är upp till konsumenten att kontrollera varan. En viss hjälp kan det vara om du hittar en miljö/hälsomärkning på produkten.

Enligt test brukar Via, Skona och Formil inta tätposition på tvättmedelsmarknaden. Ica Basic är visserligen billigt men har rätt dåliga tvättegenskaper. Det är dock inte säkert att den produkt som har det högsta priset är den som är det bästa köpet. För att finna det produkt som passar dig och din familj måste du prova dig fram.


annons
En sida om om: Tvättsymboler | Fläckborttagning | Tvättråd | Skötselråd | Hur man tvättar kläder | Tvättmedel | Tvättmaskiner