Här har vi samlat information om vad man behöver veta om att tvätta kläder. Vad alla tvättsymboler betyder, hur man tvättar olika typer av tyg och en guide om fläckborttagning.

Tvättmaskiner

Det finns mycket att ta ställning till när du ska köpa tvättmaskin. Du måste tänka över vilka tvättbehov du har, vad du ska använda den till och hur ofta maskinen ska gå. Har du en stor familj med stora tvättbehov är det ingen idé att försöka komma billigt undan. Ett budgetköp kan straffa sig längre fram om maskinen inte klarar hushållets behov. Samma sak gäller om du har mycket "specialtvätt" exempelvis mattor, sofföverdrag mm. som är svårtvättat. En annan viktig aspekt är energiförbrukningen. El kostarpengar och ofta är det en god idé att kolla upp maskinens elförbrukning innan inköp.

Ett mindre hushåll som inte har så stort tvättbehov behöver förmodligen inte lägga så mycket pengar på en maskin. En billig maskin som används flitigt håller sällan mer än 3-4 år. En något dyrare maskin som används flitigt kan hålla dubbel så länge. Prisskillnaden mellan billigt och dyrt är inte så stor vilket gör att det oftast lönar sig att satsa på kvalité.


tvättmaskin

Att välja och köpa tvättmaskin

En annan viktig sak att ta ställning till är om maskinen ska vara front- eller toppmatad. Den frontmatade maskinen betydligt större med en kapacitet mellan 5-12 kg medan den toppmatade varianten sällan kan ta med än 5 kg. Fördelen med den toppmatade är självklart att den tar mindre plats. Det finns tvättmaskiner med inbyggd torktumlare i. Väldigt praktiskt och sparar mycket plats. De är dock betydligt dyrare och ibland inte lika bra. Ett annat problem är att du kan inte dra igång en ny maskin tvätt i väntan på att den föregående ska torka. Perfekt för det lilla badrummet men inget för storfamiljen.

Kungen på tvättmaskinsmarknaden är Miele. De är något dyrare än konkurrenterna och men har maskiner i flera olika prisklasser. Kvalitén och hållbarheten på maskinen är överlägsen vilket gör den till ett prisvärt köp. Den maskin många varnar för kommer från Whirlpool. Whirlpool är dock en någon billigare maskin och kanske inte ska jämföras med övriga märken. Den som inte har så stort tvättbehov kan säkert köpa en sådan och vara nöjd med sitt köp.

Idag finns ett mycket stort utbud av maskiner på marknaden. För att du ska få tag i rätt maskin för dig bör du också kolla vilka program som finns och vilka du har behov av. Vissa maskiner har särskilda program för exempelvis gardiner, mattor och andra tyngre textilier. Andra har korta, energisparande, ekologiska program för den som tycker att det är viktigt.


annons
En sida om om: Tvättsymboler | Fläckborttagning | Tvättråd | Skötselråd | Hur man tvättar kläder | Tvättmedel | Tvättmaskiner