Här har vi samlat information om vad man behöver veta om att tvätta kläder. Vad alla tvättsymboler betyder, hur man tvättar olika typer av tyg och en guide om fläckborttagning.

Fläckborttagning

Nio av tio fläckar går bort vid vanlig tvätt. Ibland kan du dock ställas inför ett problem som kräver särskild uppmärksamhet. Det viktigaste rådet är att inte vänta för länge. Ju fortare du behandlar fläcken desto bättre. En gammal intorkad fläck kan visa sig svår eller omöjlig att få ordning på. Längre ner på sidan förklarar vi hur man tar bort olika typer av fläckar, som bläck, vin, blåbär osv.


Fläckborttagningsmedel

Alla fläckborttagningsmedel verkar på olika sätt. Du måste läsa på paketet för att se vad du ska använda och när. Det gäller att välja rätt typ av medel beroende på fläck. Fettfläckar kräver ett medel som biter på fett. Det kan också krävas en 90 graders temperatur för att få bort fläcken. Om plagget är känsligt och inte håller för höga temperaturer kan kemtvätt vara enda lösningen. Vad som faller under kategorin "fettfläckar" är exempelvis choklad, olja, smör eller skokräm. Fläckar som är proteinbaserade t.ex. mjölk eller blod behandlas bäst med kallt vatten, inte varmt. Även här finns det effektiva fläckborttagningsmedel att ta till. Andra typer av fläckar t.ex. te, kaffe, bär eller sylt bör också behandlas med lämpligt fläckborttagningsmedel. Läs på förpackningen för att se vilken typ av fläckar som medlet är till för. Är du osäker på om tyget tål fläckborttagningsmedlet kan du prova på en osynlig del av tyget t.ex. en söm. Tänk på att vissa medel är farliga att få på huden. Använd då handskar som skydd och akta ögonen.


tvättråd

Fläckborttagning - Teknik

Tyvärr är det inte så enkelt att man bara sprejar på lite medel, stoppar in plagget i tvättmaskinen och tar ut det i perfekt skick. Du måste också arbeta med fläcken innan du tvättar plagget. När du använder fläckborttagning bör du försöka få bort fläcken helt och hållet innan själva tvätten. Tvättens funktion är då att skölja bort överflödigt medel inte att behandla fläcken.

En fläck ska lösas upp, inte gnuggas bort. Gnuggandet trycker in fläcken i tyget och gör den omöjlig att bli av med. Lägg plagget på en plan yta gärna med en handduk som underlag. Börja från tygets insida och badda på fläckborttagningsmedel med tvättlapp eller bomullstuss. Förhoppningsvis kommer du att se fläcken "flyta ut" över tyget. När så sker sugs den upp av handduken du har som underlag. Fortsätt badda på medel och sug upp fläcken med tvättlapp. Ju fortare efter olyckan du behandlar desto större chans har du att lyckas. Låt inte fläcken torka utan arbeta med den tills den ska in i tvättmaskin. När du är klar måste du antingen skölja bort fläckborttagningsmedlet eller köra plagget i maskinen.


Fläckborttagning

Fläckborttagning - Vin, Vitvin & Rödvin
Skölj med kallt vatten snarast. Blötlägg sedan plagget i några minuter och tvätta i maskin. Att använda salt på vinfläcken fungerar ibland bra vid rödvin. Men var bara noga med att snabbt efteråt blötlägga plagget i kallvatten.

Fläckborttagning - Te
Har du spillt te och vill få bort fläcken bör du bleka smutsfläcken med citronyra blandat med 9/10 vatten eller ättika och kemiskt ren bensin.

Fläckborttagning - Svett
Blöt snabbt fläcken och gnugga lätt in en blandning av vatten och tvål eller diskmedel.

Fläckborttagning - Stearin
Skrapa först bort stearinet från klädesplagget, utan att skada tyget. Lägg sedan bakplåtspapper eller något liknande både under och över fläcken. Stryk sedan lätt på stearinfläcken för att smälta stearinet så det istället fastnar på pappret under.

Fläckborttagning - Tuggummi
Börja att behandla plagget med fläckborttagningsmedel. Får du fortfarande inte bort tuggummit kan du frysa fläcken genom att stoppa kläderna i frysen. Skrapa sedan bort tuggummit försiktigt utan att skada kläderna. Tvätta sedan kläderna i tvättmaskinen på långtvätt.

Fläckborttagning - Skor
Vill du få bort svettlukten och fräscha upp din skor kan du använda vanligt diskmedel. Är skorna väldigt smutsiga kan man köra dom som vanligt i tvättmaskinen. Detta ska man dock endast göra om de klarar maskintvätt. Man kan också testa att frysa skorna för att få bort svettlukten.

Fläckborttagning - Blod
Blod ska sköljas i kallt vatten. Då koagulerar inte blodet på samma sätt och det är lättare att få bort. Blanda gärna i lite salt i vattnet när du sköljer. för en Liter vatten kan du blanda i 10 msk salt.

Fläckborttagning - Choklad
Choklad tar man bort bäst med att gnugga in mjölk eller såpalösning på smutsfläcken. Tvätta sedan kläderna i tvättmaskinen som vanligt.

Fläckborttagning - Bläck
Använd citronsyralösning eller T-röd på fläckan. Tvätta noggrant och så länge bläcket försvinner. Tvätta plaggen i tvättmaskinen efteråt.

Fläckborttagning - Fett
Tvätta fettfläcken med varm mjölk. Stoppa sedan in plaggeti tvättmaskinen.

Fläckborttagning - Gräs
För att få bort gräsfläckar ska man blöta fläcken med T-röd. Efteråt gör man en blandning av amoniak, tvål eller diskmedel och vatten som man gnuggar in i tyget. Stoppa sedan in kläderna i tvättmaskinen och tvätta på som vanligt.

Fläckborttagning - Rost
Rost tvättar man bäst bort med citronsyralösning.

Fläckborttagning - Ägg
Äggfläckar tar man bäst bort med kallt vatten. Tvätta bort fläcken så snabbt som möjligt och försök få bort så mycket som möjligt innan du stoppar in kläderna i tvättmaskinen.

Fläckborttagning - Öl
Använd vinäger som du först fuktar tyget med. Tvätta sedan med flytande tvättmedel och blekmedel. Klarar inte tyget av blekmedel struntar du i detta.

Fläckborttagning - Smink
Använd tvättmedel eller tvål med vatten och tvätta fläcken. Tvätta sedan plagget som vanligt i tvättmaskinen.

Fläckborttagning - Kåda
Ta bort kåda gör man bäst med någon sorts sprit. T-röd eller vilken annan ren sprit fungerar.

Fläckborttagning - Olja
Först löser du upp så mycket av oljan du kan med lacknafta. Därefter sköljer du av lacknaftan med tvål eller diskmedel och vatten. Tvätta sedan kläderna i tvättmaskinen. Var extra noggrann när du använder lacknafta så du inte råkar bleka kläderna.

Fläckborttagning - Mascara & Läppstift
Gnid på diskmedel eller tvättmedel på fläcken och vänta några minuter. Stoppa sedan in plaggen i tvättmaskinen och kör en långtvätt.

Fläckborttagning - Ketchup & Tomat
Använd vanligt fläckborttagningsmedel och kör en normaltvätt.

Fläckborttagning - Färg & Målarfärg
Får du på dig målarfärg är det viktigaste att så snabbt som möjligt blötlägga kläderna. Är målarfärgen vattenbaserad räcker vanligt biologoskt tvättmedel att tvätta med. Är färgen oljebaserad är det mycket svårare, men försök att snabbt tvätta med lacknafta och att sedan maskintvätta plaggen så hårt du kan, utan att skada kläderna.

Fläckborttagning - Nagellack
Ta en bomullstuss och dränk den i oljefri aceton. Badda sedan baksidan av tyget, bakom fläcken för att undvika att gnugga in nagellacket i tyget. Tvätta sedan plagget i tvättmaskinen. Var aktsam med att inte använda aceton på tyget av acetat eller triacetet. Dränk en bomullstuss i oljefri aceton och badda baksidan av tyget, bakom fläcken. Kontrollera först vilket material tyget är gjort av. Aceton ska inte användas på tyger av acetat eller triacetat. Tvätta som vanligt.

Fläckborttagning - Sylt
Behandla fläcken med vanligt fläckborttagningsmedel eller snabbt blötlägg fläcken i varmt vatten för att senare tvätta syltfläcken som vanligt i tvättmaskinen.

Fläckborttagning - Tandkräm
Tandkräm kan bleka kläderna. Därför är det viktigt att snabbt blötlägga plagget och sedan tvätta det som vanligt i maskin.

Fläckborttagning - Skokräm
En skokrämfläck ska behandlas som en fettfläck. Alltså, behandla fläcken med varm mjölk så fort som möjligt och tvätta sedan plagget i tvättmaskin.


annons
En sida om om: Tvättsymboler | Fläckborttagning | Tvättråd | Skötselråd | Hur man tvättar kläder | Tvättmedel | Tvättmaskiner