Här har vi samlat information om vad man behöver veta om att tvätta kläder. Vad alla tvättsymboler betyder, hur man tvättar olika typer av tyg och en guide om fläckborttagning.

Tvätta kläder

Att tvätta kläder kan ibland kännas som en hel vetenskap. För att göra det lite enklare och mindre besvärligt finns är en sammanställning över tvättråd. Nedan finner du en lista över några vanliga plagg och hur de enklast tvättas.


Tvätta skinn

Jackor och andra skinnplagg behöver inte rengöras ofta. Är det något du använder regelbundet räcker ett par tvättar per år. Ska du rengöra hela plagget måste du lämna in det till fackman. Ytrengöring och fläckborttagning kan du göra själv. Enklast tvättar du med sadal- eller galltvål. Använd blöt handduk för att gnida in tvålen och eftertorka med fuktig trasa. När det är gjort bör plagget smörjas med läderfett.


tvättråd

Tvätta dunjacka

Dunplagg går utmärkt att tvätta hemma i maskin såvida inte tvättlappen säger något annat. Det känsliga är torkningen. Försöker du hängtorka plagget kommer allt dun att "klumpa sig". Plagget blir då hårt och tappar formen. Enklaste sättet att torka är att stoppa in jackan i torktumlaren. Skicka med ett par tennisbollar så fördelar de dunet jämt i maskinen. De gör också att jackan behåller sin fluffiga form.


Tvätta fårskinn

Ett enkelt och bra sätt att tvätta fårskinn är att hänga ut det en fuktig dag. Ullen öppnar sig, släpper ut gammal luft och släpper in ny. Det gör även att smutsen lossnar från ullen. Skaka eller piska det ordentligt innan du tar in fårskinnet igen. Vintertid kan du lägga ullen i snön och låta den vara ett par timmar. Skaka sedan av snön och smutsen följer med. Blir det riktigt illa kan du tvätta i maskin men då vid låg temperatur (30 grader) men tänk på att maskinen kan ta skada. Hårstrån riskerar att täppa till maskinen som måste rengöras efteråt. Som tvättmedel kan du använda vanligt schampo men ta inte för mycket. Börjar det löddra kan maskinen svämma över.


Tvätta underkläder

Underkläder har ofta olika färger och ska tvättas vid olika temperaturer. Därför är det extra viktigt att vara noga med sortering. Sortera efter färg, temperatur och material. Följ tabellen på förpackningen för att få till rätt dosering. För mycket tvättmedel gör inte kläderna renare. Sköljmedel kan vara en bra idé att använda på underkläder. Det gör underkläderna mjukare och skönare att ha på sig. Tänk på att inte överdosera då det kan förstöra plagget. Torktumling fungerar oftast men sliter på kläderna. Har du möjlighet att hänga plaggen är det att föredra.


Tvätta jeans

Jeans går att tvätta på flera olika sätt och råden är många. Ett av de märkligare, men samtidigt ett av de bästa, är att inte tvätta alls de första månaderna. Tanken med det är att du ska få ett coolt slitage på dina jeans som ger den rätta "jeanskänslan". Nackdelen är att den kan kännas ofräscht att gå i ett plagg så länge utan att tvätta. Det du kan göra är att vädra och eventuellt skaka plagget om du känner att det är tillräckligt. Innan första tvätten är det bra att vända ut och in på byxorna och blötlägga i vatten och vinger. Det gör att färgerna håller bättre. När du tvättar dina jeans ska du aldrig använda tvättmedel med blekmedel. Välj ett milt medel för mörka färger, undvik torktumlaren och låt plagget hänga.


annons
En sida om om: Tvättsymboler | Fläckborttagning | Tvättråd | Skötselråd | Hur man tvättar kläder | Tvättmedel | Tvättmaskiner