Här har vi samlat information om vad man behöver veta om att tvätta kläder. Vad alla tvättsymboler betyder, hur man tvättar olika typer av tyg och en guide om fläckborttagning.

Tvättråd vid olika typer av kläder och tyg

I den bästa av världar skulle det gå lätt att bara köra in allt i maskinen och trycka på "play". Tyvärr är det inte så enkelt. Förutom tvättmedel, temperaturer osv. är det också viktigt att hålla koll på olika typer av material. Tittar du på plaggets tvättlapp står där vilket material du har med att göra. Visst kan du slarva och tvätta vid annan temperatur men det riskerar att minska plaggets hållbarhet, färg och ursprungsform. Nedan följer en kort sammanfattning av de vanligaste materialen du kan finna och hur du ska göra:


tvätta kläder tvättkorg

Tvättråd - Tvätta Ylle / Ull

Ylle måste tvättas på rätt sätt för att inte förlora formen. Fel temperatur kan antingen krympa eller förstora plagget. Ylle går heller inte att hänga vid tork utan måste läggas plant på t.ex. en handduk. För att garantera plaggets form kan du lägga det på ett stort papper före tvätt. Markera sedan plaggets form med en penna. Efter handtvätt (vilket ofta gäller vid ylle) lägger du plagget på en handduk och pressar ut fukten. Lägg det sedan på pappret där du ritat ursprungsformen och dra i det tills det passar.


Tvättråd - Tvätta Linne

Linne går bra att tvätta vid hög temperatur men måste tvättas med liknande färger. Linne har en tendens att släppa ifrån sig färg och kan då missfärga allt annat i maskinen. Det är dock enkelt att torka då det går att hänga eller tumla.


Tvättråd - Tvätta Syntet

Det går bra att tvätta syntetmaterial i 60 grader. Det tål dock inte hög temperatur i torktumlaren och bör hängas. Ska du tvätta täcken, som ofta är av syntet, krävs speciell teknik. Täcken innehåller dun som inte får förlora sin form och spänst. Stoppa i ett par tennisbollar i torktumlaren så fluffas täcket till. Samma teknik går att använda vid täckjackor.


Tvättråd - Tvätta Jeans

Jeanstyg har en tendens att färga av sig. Framförallt de första gångerna plagget tvättas. Därför bör jeans tvättas separat och inte tillsammans med andra tyger. Temperaturen bör vara låg och för att behålla färgen är det en god idé att vända plaggen ut- och in. Torktumling fungerar men för att behålla formen bör jeans hängtorka.


Tvättråd - Tvätta Bomull och Flanell

Bomull går att köra i 60 grader men oftast räcker lägre temperatur. Det går också att torktumla eller hänga. Skjortor eller blusar är enklast att hänga på galge för att de ska få rätt form och underlätta strykning. Om plagget är vitt går det att köra vid högre temperatur med blekande tvättmedel.


Tvättråd - Tvätta Silke / Siden

Sidan och silke bör tvättas så sällan som möjligt. Om du kan är det bättre att hänga ut på vädring eller skaka av. Om du måste tvätta plagget ska det behandlas på samma sätt som bomull.


Tvättråd - Tvätta Polyester

Polyester måste tvättas i kallt vatten. För hög värme förströr plagget. Torktumling är ej att rekommendera utan tvätten måste hängtorkas eller läggas plant.


annons
En sida om om: Tvättsymboler | Fläckborttagning | Tvättråd | Skötselråd | Hur man tvättar kläder | Tvättmedel | Tvättmaskiner