Här har vi samlat information om vad man behöver veta om att tvätta kläder. Vad alla tvättsymboler betyder, hur man tvättar olika typer av tyg och en guide om fläckborttagning.

Missfärgad tvätt

Det vanligast skälet till att tvätten blir missfärgad är slarv med sorteringen. Vissa typer av textilier har en förmåga att släppa ifrån sig färgämnen vid tvätt. Framförallt om det är ett nyinköpt plagg som aldrig tvättas förut. Vit tvätt är givetvis den som är mest känslig för missfärgning. En röd strumpa i vittvättshögen kan orsaka en mindre katastrof. Sortering är inte det enda skälet till missfärgning. Missfärgning av tvätt kan också bero på undermåligt vatten. En villa med egen brunn tar ofta in större eller mindre mängder slam. Det är inte säkert att slammet är synligt för blotta ögat men i koncentrerad form kan det ge kläder en brunaktig nyans.

Ibland kan tvätt drabbas av missfärgning i form av fettliknande fläckar. Om så är fallet kan problemet vara tvättmaskinen. I maskinens filter kan det samlas hudavlagringar och andra rester från kläderna. Det är viktigt att maskinens filter rengörs och byts ibland. Är du osäker på hur ofta bör du vända dig till maskinens manual. Det kan också finnas andra delar av maskinen som behöver rengöras för att undvika missfärgning. T.ex. gummilisten innanför luckan eller slangen som för vattnet till maskinen. För att undvika missfärgningar är det viktigt att du följer maskinensskötselråd.


färgade kläder t shirt

Missfärgad tvätt - Husmorstips

Har tvätten blivit missfärgad finns det ett antal beprövade "husmorstrick" att ta till. Om vittvätten blivit missfärgad kan det rättas till med tiden. Missfärgningen tenderar att bli mindre tydlig för varje tvätt. Vill du påskynda processen kan du slå i en skvätt klorin i tvättmedlet. Var försiktig med doseringen då den kan förstöra mer än den reparerar. En annan metod är att lägga vittvätten i kallt vatten med en skvätt klorin i. Avsluta behandlingen med att skölja noga och tvätta separat. Denna procedur kan behöva upprepas ett flertal gånger för att uppnå önskat resultat.

Ett knep värt att testa på mörk tvätt är ättika. Slå en skvätt ättika i det sista sköljvattnet och det kommer att ge klarare färger. Doseringen är 1 dl ren ättika 24%, 5 liter vatten. Ättika kan också användas vid blötläggning med eftersköljning och tvätt. Precis som med vittvätt kan proceduren upprepas. Det finns också produkter på marknaden som ska hjälpa till att få bort eller undvika missfärgningar. Ett exempel är Colour Cathcer som påstås vara bra. Produkten har dock inte testas och lär lämnas därmed inga garantier.


annons
En sida om om: Tvättsymboler | Fläckborttagning | Tvättråd | Skötselråd | Hur man tvättar kläder | Tvättmedel | Tvättmaskiner